EFSIX 1231C3
Van de stadt design

Multi klasse evenement

Geplaatst op 16-07-2016  -  Categorie: Algemeen

Verslag van het MKE Makkum

 

Vrijdag, we houden ervan om vroeg op pad te gaan en zo even rustig alles klaar te kunnen maken. Dit keer dus ook weer lekker op ons gemak op vrijdag al op pad.

Nadat de we de boot in het water hadden even naar de lokale watersportzaak kijken of we nog wat nodig hebben. Lopen we daar rustig rond, hoort Maarten opeens een bekende stem, we waren niet de enige met het plan om daar vroeg te zijn. Roel stond achter de winkel lekker te klussen aan z’n nieuwe boot. Meteen al een gezellig begin van het weekend zo.

Daarna boodschappen gedaan in Makkum en de sleutels van het huisje opgehaald.

Op de haven waren ondertussen ook Matthijs, Sjaco en Karen met haar moeder aangekomen. Leuke kans om nog even lekker een paar uurtjes te varen.

Dus lekker met Matthijs en Sjaco nog een even naar buiten, lekker varen. Eén ding is zeker, de betonning ligt er niet voor niks in Makkum, als je er even buiten komt lig je meteen vast… Zelfs met een Efsix. Handig, zo’n hefbare kiel, kom je tenminste weer weg…

Zaterdag, een lekkere bries, maar gelukkig iets minder heftig dan vorig jaar. Wel slecht wegdek.

Voor de start van de eerste race dus nog even geoefend met het sturen op golven, deze korte chop heeft een speciale aanpak nodig. (In het kort, goed vlak varen zodat je ruimte hebt om af te vallen, afsturen vlak voor de golftop zodat je niet in de kuil dondert, daarna weer opsturen, speciaal opletten op de hoogste golven, eens in de ….)

Leuke wedstrijden, en het valt op dat het nieuwste team, Roel en Esther, al meteen goed meekomen. Ik kijk achterom  en zie een mooi gevecht tussen de gele boot van Roel en Esther en Floris en Colin. Vlak na de laatste boei breekt bij Floris en Colin helaas fokkeval waardoor ze jammer genoeg moeten afhaken.

Na de wedstrijden op de wal zijn we dit keer gelukkig op tijd voor één van de mooiste tradities die in Makkum op de vereniging in ere worden gehouden. Er wordt in Makkum verse rode Poon en gerookt en Scharretjes (platvis) gebakken.

Dat smaakt altijd na een dag zeilen, geweldig. Dit en de sfeer zijn de dingen waarom we graag naar Makkum komen.

Bij de barbecue werkte het weer helaas niet helemaal mee, maar de gezelligheid was er niet minder om.

Zondag, wetende dat de wind minder zou worden was het moeilijk varen. De eerste race lukte het nog om ons plan uit te voeren, de tweede race konden we door hard werken nog een 2e plaats halen.

De laatste race… Laat ik het zo zeggen, we kwamen er niet aan te pas, anderen zagen de oplossing voor deze puzzel beter. Een beetje groen aan de kiel heeft waarschijnlijk ook niet geholpen om vooruit te komen. Wel een interessante wedstrijd omdat een aantal boten een mooie strijd hebben. Makkum was ook dit jaar weer een geslaagd evenement, erg gezellig en leuk en uitdagend water om te varen.

 

Kortom, als het aan mij ligt volgend jaar weer.

Rob Thonus