EFSIX 1231C3
Van de stadt design

Verslag Trainingsweekend Efsix 2017

Geplaatst op 16-07-2017  -  Categorie: Algemeen

Sinds november 2016 zijn Caroline en ik de trotse eigenaars van een Efsix. Ooit heb ik wel gezeild, maar dat is lang geleden. Hoog tijd voor wat bijspijkeren! Het weekend begon met een ‘spannend’ moment: het wegen van de boot. Is hij technisch in orde? Hoe zwaar is mijn boot precies? Gelukkig was onze boot met 465 kg netjes op gewicht! Leuk om te ontdekken dat meer deelnemers aan het weekend startend Efsix-zeiler zijn, zoals de nieuwe eigenaars van de Stille Wille. Na het netjes afmeren van alle boten, kwamen tijdens de – heerlijke – maaltijd de gesprekken dan ook al goed los! De rest van de avond werden we door Geert Geelkerken bijgepraat over de situaties bij de startlijn, de bovenboei en de regels van het verbond. Pittige kost, zeker voor ons zonder wedstrijdervaring. Maar het gaf wel direct veel inzicht!

 

Zaterdags nam Jan Ligthart ons mee in de schijf van vijf – of was het nou toch zes of zeven?? Hoe dan ook, het was voor ons een zeer nuttige uitleg. Bij de boten kregen we verdere instructie over de inrichting van het tuig. We kregen veel nuttige aanbevelingen zoals de kwetsbaarheid van de fokkeval. Na uitvaren op de prachtige Reeuwijkse plas gingen we aan de slag met het overstag gaan, waarbij we vooral de roll tack methode hebben geoefend. ’s Middags focusten we tijdens het oefenen op de techniek van het spinakeren. Voor ons waren dit best fikse uitdagingen. Caroline heeft nog flink minder zeilervaring dan ik. Aan het eind van de middag was onze zeilkleding helemaal doorweekt. Dat had niet met de golfslag te maken; er waren best wat zweetdruppels in onze boot geweest. Gelukkig kregen we steun van Maarten Janssen die ons een aantal goede tips gaf om de boot beter onder controle te krijgen.

 

Zondags startten we opnieuw met theorie, nu gericht op het vangen van zo veel mogelijk wind. Hoe lees je je tell tales? Welke rol speelt de omgeving op de windrichting? De eilandjes in de Reeuwijkse plassen vormden wat dat betreft een perfecte leerschool. Het varen van het perfecte kruisrak is dan een flinke uitdaging. In de middag voeren we drie wedstrijdjes. Zelfs bij ons als beginners ontstond er al wat routine. Maar dat we het eerste wedstrijdje wonnen zien we toch maar als beginnersgeluk…

 

Onze dank aan de Zeil en roeivereniging Gouda die ons zeer gastvrij hebben ontvangen en aan Willem van der Meij in het bijzonder die de centrale rol had in de organisatie van dit geslaagde weekend.


Reageren

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst