EFSIX 1231C3
Van de stadt design

Verslag NK 2024

Geplaatst op 21-09-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Nico Geerts  -  Bron: 2029 Fireblade

NK EFSIX 6/7/8 september Amstelmeer Noord Holland

Kernwoorden voor dit weekend waren; alle soorten wind en veel schiftingen, veel zon en smeren, mooi wedstrijdwater, goede organisatie (WSV Amstelmeer), spannende wedstrijden, close racen, gezelligheid, saamhorigheid en 12 Efsixen aan de start.

Donderdagavond waren de meeste boten al aanwezig in de haven. En werd er vooral gepraat over de logistiek. Gebruik van kraan, botenhelling, parkeren, etc. De beren (Sailhorse, Spanker) voor de zondagmiddag lagen al op de loer. Uiteindelijk geen beer gezien op de zondag, daarover later meer. Het NK zou bestaan uit 10 wedstrijden, waarbij een kampioenschap geldig zou zijn bij 5 gevaren wedstrijden. De verdeling 3/4/3.

De vrijdag begon met een palaver en de boten wedstrijd klaar maken. Een stevige wind vanuit het oosten. Landwindje dus. De race area is niet groot en bij een enkele baan zeilen leidde dat tot wedstrijden van minder dan een uur. Met name het kruisrak van onderboei naar finish was kort en zorgde voor veel rumoer (bakboord/stuurboord regel, ruimte bij de onderboei, etc.). Een mooie wedstrijddag met close racen en wisselende uitslagen. Daardoor was er overal strijd in het veld. Het wedstrijd comité verraste ons met een vierde wedstrijd. Voor sommigen een mental breakdown, want het was vol aan de bak. Een goede keuze, want zaterdag was draaiende wind voorspelt. Met een mooie ondergaande zon, pasta en biertje werd volop geëvalueerd.

De zaterdag leek wel Heeg 2023. Uitstel vanwege weinig en een draaiende wind. Na een uurtje uitstel alsnog aan de bak bij windje 2. Druk op het water want naast de spankers, waren ook de Sailhorses van de partij voor hun NK. Door de kleine baan leidde dat vooral bij de onderboei richting finish bijzondere taferelen op, die bij BBQ of protestcommissie moesten worden recht gebreid. Met 5 Efsixen en 5 Sailhorses richting onderboei levert veel decibellen op, zichtbaar te weinig kennis van de regels en geduw. De laatste boei en kruisrak kon je zo maar een aantal plaatsen kosten. Daar gaat je goede klassering. Gelukkig heeft het wedstrijd comité dat voor de zondag goed opgelost en was het weer een intern Efsix feestje. De avond was gezellig met een door WSV Amstelmeer goed georganiseerde BBQ, waar met een biertje i.p.v. een stormrondje de zaak beklonken werd. Gezelligheid troef.

Zondag de laatste 2 wedstrijden. Met een ZZW-wind een bovenboei die het je makkelijk maakte of je kruisrak compleet verpestte. Mooie lopende wind en er werd fanatiek gezeild omdat er in het klassement nog veel kon verschuiven. Na 2 wedstrijden was er een optie voor een practice race. Een aantal hadden daar nog zin en met het wisselen van bemanningen werd van elkaar geleerd. Onderwijl waren de beren vertrokken en werden de boten relaxed met de kraan uit het water gehaald. Geen boten file en vele handen maken licht werk!!! Laten we dat blijven doen.

Zoals al gedacht was het klassement nog aan verandering onderhevig geweest. Na plussen en minnen werd het duidelijk: 2055 (Eva, Marc) kampioen, 2036 (Pascal, Ben) 2e en 2044 (René, Peter)de 3e plaats. 1109 Kasper en Joost werden verrast met de Runner Up prijs en overall 6e. Allen gefeliciteerd. Wij kijken terug op een geslaagd NK. O ja, Klassenkampioenschap, maar dat mag de pret niet drukken.img-6950