EFSIX 1231C3
Van de stadt design

VRIJBUITERWEEKEND 2024

Geplaatst op 29-07-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Floris van Bentum

Engeland wint het EK 2024!

Bovenstaande titel vereist enige uitleg. Komt ie. Wij doen al een tijdje aan wedstrijdzeilen, soms winnen we een wedstrijdje. Maar vrijwel nooit een serie wedstrijden of een evenement, zoals dat in de overwegend door witte Europeanen gedomineerde en zeilerswereld heet. Dat komt door Spanje, in ons geval Marc en Pascal Meijer. Hun coach is Marion en volgens ons is zij het geheim achter hun indrukwekkende zegereeks. Net zoals de coach bij de Spanjaarden, ondanks de voetbalkwaliteiten van zijn elftal winnen ze e-l-k-e keer. Frustrerend en gek van te worden die twee, zitten ze soms ook nog ‘s nachts op het wedstrijdwater? Hoe dan? Knettergek, Joop Zoetemelk is een beroemde  Nederlandse wielrenner uit vervlogen tijden die als eeuwige tweede in de Tour weet waar ik het over heb.  

Afijn, hoe zit het dan met Engeland? Goed geraden, dat zijn wij, we hebben nog net niet het spelletje uitgevonden, voor de rest houdt de vergelijking ook verder geen stand. Want ik had beter een Afrikaans land kunnen nemen in dit verhaal, aangezien Daan in Zuid-Afrika is geboren en schrijver dezes in Kameroen. Alleen passen beide landen niet binnen de actualiteiten van de topsport zoals daar is het EK voetbal 2024 waartoe wij ons zelf(overschattend) rekenen.  

Ik dwaal ernstig af, beroepsdeformatie als ambtenaar, toegegeven. Dan wordt je gedwongen alles van verschillende kanten te bekijken om het poldermodel in optima forma vorm te kunnen geven.

Ga ik weer, excuus, laatste keer.

Dus toen wij hoorden dat team Spanje door coach Marion uit elkaar werd gehaald en over twee boten werd verdeeld én bovendien met leden uit team Lemmer werd aangevuld, roken wij kansen.

Want ga maar na, team Lemmer dat zijn wij plus René en Ben en soms Robert. Bovendien kan Marion maar 1 boot met zeilnummer 2055 tegelijk van bier voorzien, de brandstof waar het uitermate succesvolle duo Meijer op drijft. En jawel, wedstrijd nummer 1 op zaterdagochtend werd door ons gewonnen, hoe is het mogelijk.  

Wel, vooral door de bovenmatig getrainde bemanning die met Bft 5-6 de spinnaker en de boot in bedwang hield. Goed, ik deed ook aardig mee met meedenken waar meer of minder wind zat. En dan de boot die kant met meer wind op sturen met beleid. Soms ging de boot daardoor wel wat raar doen, zoals na de start waardoor plots de fok bak en de boot bijna ondersteboven stond. Dat gelukkig tijdig opgelost en de andere kant op gevaren, je moet wat tenslotte. Daardoor en nog zo wat slagen verder met de o zo belangrijke rolltack, je weet toch, kwamen we vlotjes bij de bovenboei. De uitslag weten jullie.

Bleven nog twee wedstrijden over op zondag. De eerste was helaas een derde plek door, ja wat eigenlijk? De meningen zijn er nog steeds over verdeeld. Stuurfout? Boei op de verkeerde plek, boot met verkeerd zeilnummer op de verkeerde plek? Anders was het voor zeker een tweede plek geworden, duur puntje erbij dus. Want de tweede en dus laatste wedstrijd werd een spannend duel in het laatste deel van het laatste spinnakerrak naar de finish tussen Pascal en René enerzijds en ons. En gelukkig wonnen we dat duel, waardoor we overall eerste zijn geworden. Engeland wint eindelijk weer van Spanje! Met veel dank uiteraard aan de tijdelijk naar Spanje overgelopen helft van team Lemmer, want ja dubbele paspoorten hè. Je denkt ook aan alles.

Bizar, en dat een week voor mijn bijna zestigste verjaardag. Zo, nu mag ik voortaan op mijn lauweren rusten, pijp roken en de jeugd onder 59 van goede raad voorzien. Oh nee, eerst nog even die andere twee plaatselijke toppers op de donderdagavond wedstrijden op de Brekken bij

Lemmer verslaan. En dat lukte wonderwel de donderdag na de Vrijbuiter!  

Toeval? Onwaarschijnlijk, want de geschiedenis (huh? leert dat houten giften die als eerste prijs worden ontvangen, mits naar Afrikaanse traditie als voodoo poppetjes uitgedost met akelige uitsteeksels, over sterke krachten bezitten.

Nou genoeg flauwekul, het mag duidelijk zijn dat dit naar meer smaakt, proost!  

img-5640


img-7557

Verslag Multi Klasse Evenement Makkum 15, 16 juni 2024.

Reageren

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst