EFSIX 1231C3
Van de stadt design

Wedstrijdverslag NK EFSIX 2023 (8-10 sept) te Heeg Friesland.

Geplaatst op 15-09-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Nico Geerts

 

Nico, Richard Geerts Efsix 2029 (Fireblade)

 efsix-nk-2023-klein

 Kernwoorden voor dit weekend waren; weinig wind, veel zon en smeren, mooi wedstrijdwater, goede organisatie (WSH), spannende wedstrijden, close racen, gezelligheid en saamhorigheid en twee nieuwgebouwde Efsix (2301, 2302) aan de start.

 Een jaar geleden zeilden we onze 1e wedstrijden in een Efsix op het NK (Beulake). Nu 4 wedstrijdweekenden verder en doen we voor de 2e keer mee aan het NK Efsix 2023. We hebben de smaak van het wedstrijdzeilen weer te pakken, mede door de opvang in de Efsix club. Koffie, biertje en zeil-, trim- en boot-tips worden uitgewisseld, fanatiek op het water en samen zorgen voor gezelligheid en de boten trailer klaar maken.

 Donderdagavond waren de meeste boten al aanwezig in de passantenhaven of lagen bij Hoora (onze bouwer, daarover later meer). En werd er vooral gepraat over wel of geen wind voor de komende dagen. Het NK zou bestaan uit 10 wedstrijden, waarbij een kampioenschap geldig zou zijn bij 5 gevaren wedstrijden.

 Vrijdag stonden 3 wedstrijden gepland. We hadden te maken met zeer licht weer en een draaiende windrichting. Door de een goed ingespeeld wedstrijd comité konden we 2 wedstrijden varen en moest een wedstrijd afgeblazen worden. Strijd was er overal, omdat het veld erg dicht bij elkaar lag. Een foutje en een 6e plaats werd ingeruild voor de rode lantaarn (2029). Laat van het water en op naar de borrel bij Hoora, onze Efsix bouwer. Eva was blij met het NK op Heeg en dat er 3 Efsixen waren gebouwd in 2023, waarvan er 2 mee doen met de NK. Het door Robert geregelde Chinese buffet vond gretig aftrek en completeerde een geslaagde 1e dag.

 Zaterdag begon met geen wind, mist en dus uitstel voor onbepaalde tijd. Veel koffie en diepgaande discussies over zeil en trim tips. Gelukkig rond de middag het water op en 3 van de 4 wedstrijden kunnen varen met een lichte wind. Strijd overal in het veld en eenieder binnen 15 minuten van de winnaar over de finish. Zo waar een prestatie. Wij kregen nog aanvullende tips van Pascal over gebruik van overloop, tell tales, etc. Gelijk in de praktijk kunnen toepassen. Wel van invloed op de gezelligheid aan boord, haha. De dag werd besloten met een gezellige BBQ, waar Spanker, Sailhorse en Efsix een mooi feestje hadden en zelfs de linker en rechter kippenpoten een klant vonden.

efsix-nk-2023-2

Zondag zou de dag van de waarheid worden. Want het klassement kon voor allen echt nog veranderen. Een mooi lopende wind, waarbij strijd om het podium, maar ook verder in het veld voelbaar was. Zelf een mooie 3e plaats gescoord en als eerste om de boven boei was even schrikken, maar went snel. Na 3 wedstrijden, een botenhelling treintje, biertje met zijn allen op naar de prijsuitreiking.

Zoals al gedacht was het klassement nog aan verandering onderhevig geweest. Na plussen en minnen werd het duidelijk. 2055 (Pascal, Marc) kampioen, 1421 (Matthijs, Sjaco, Robert) 2e met een minimaal verschil met nr. 3; 2058 (Maarten, Stephen). Allen gefeliciteerd. De 2301 (Jan, Berend) deden het in de nieuwe Efsix ook goed en behaalden een overall 6e plaats. Mooi resultaat voor de Hoora Efsix.

img-4266

Wij kijken terug op een geslaagd NK. O ja, Klassenkampioenschap, maar dat mag de pret niet drukken. Volgend jaar hebben we een NK met 15+ boten, daar gaan we voor.

Tot eind september op het Alkmaardermeer!

 

 

 


Reageren

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst